Ékszerek karbantartása

Hogyan ápolja ezüst ékszereit?

Az ezüst sem alacsony, sem magas hőmérsékleten gyakorlatilag nem oxidálódik. Az ezüsttárgyakon látható feketés-szürke elszíneződés nem oxid, hanem az ezüst kénnel alkotott vegyülete. A városok levegője egyre több kénvegyületet tartalmaz, amely az ezüsttel nedvesség hatására ezüst-szulfidot(Ag2S) alkot. Ezért a tárgy felületén elöbb barna késöbb koromfekete bevonat keletkezik. Ez a réteg a kereskedelemben kapható ezüsttisztító folyadékkal eltávolítható. Hogy sokáig megmaradjon az ezüst ékszer újszerű állapota, és időben megakadályozza a vastagabb ezüst-szulfid réteg kialakulását törölgesse rendszeresen karcolásmentes, puha anyagból készült, ezüsttisztító kendővel.

Figyelem! Az ezüsttisztító folyadékot csak kő vagy gyöngy nélküli, nem antikolt ékszerek, tárgyak tisztítására használja!

A szappanos víz szintén segít megőrizni az ékszer szépségét, de azt soha ne felejtsük el, hogy a szárazra törlésnél semiképp ne használjunk papírtörölközőt vagy papírzsebkendőt, csakis lágy, puha ruhát.

Ne tegye termálvízbe, mert az ékszeren azonnal ezüst-szulfid bevonat képződik.

Ha nem viseli ezüstékszereit, tárolja légmentesen zárt, száraz helyen. Önzáró tasak, vagy egy erszény kiválóan alkalmas erre a célra. Ez segít megőrizni ékszerei csillogását és még csak véletlenül sem karcolja őket semmilyen más tárgy.

Soha ne tegye ezüst ékszereit klórba, sós vízbe, szódába. Ne felejtse el, hogy néhány háztartásban található tisztítószer alapja a klór tartalmú fehérítés; ezek elszínezhetik, illetve oldhatják a drágaköveket.

Soha ne használjon ultrahangos tisztítót, szalmiákszeszt, vagy bármilyen más vegyi anyagot drágakövek tisztításához; különösen türkiz, malachit, ónix, lapis lazuli(lazúrko) és opál esetében, mert ez könnyen a kövek elszineződését okozhatja. Törölgesse egyszerűen puha, nedves ruhával.
Ha az ékszer drágakövet vagy gyöngyöt tartalmaz, ne tegye vízbe, mert a foglalás esetleg meglazulhat. Soha ne használjon fürdetős, vagy csiszoló hatású tisztítót drágaköveihez.

Hogyan bánjon antikolt ékszereivel?

Az ékszerészek gyakran készítenek feketés árnyalatú, úgynevezett antikolt hatású ékszereket, amelyek így korosabbnak tűnnek. Az ékszerek viselésével azonban ez a hatás megkopik, a sötét alól fokozatosan előtűnik az ezüst eredeti, világos színe. Hogy minél tovább megőrízze a fém sötétebb színét, ne viselje az ékszert zuhanyzás, fürdés, mosogatás közben. Tartózkodjon a csiszoló, polírozó tisztítástól, mosóporoktól és a kereskedelemben kapható úgynevezett "belemártós" tisztítófolyadék használatától. Ne tisztogassa az ékszert, és ha nem használja, tartsa száraz, légmentes zárt helyen.